Portfolio Jan Smit/beeld en tekst

Onderstaande producties is slechts een kleine selectie van mijn portfolio. De foto's uit de dierenbeeldbank zijn gebruikt in vele publicaties, brochures, reclame-uitingen, posters, websites, tijdschriften en postzegels. De magazines waarvoor ik complete productie lever en heb geleverd zijn: Brabeau, Landidee, Boerenvee, Terdege, Het Kleine Loo en de Levende Have.


Gelukkig zijn er weer varkens. Buiten! Binnen zijn er genoeg. Teveel zelfs en allemaal met hetzelfde uiterlijk. Maar... het varken heeft weer zijn intrede in het landschap gedaan. Dat zal velen een groot plezier doen.
Het gedrag van varkens laat zich door ons lezen als een open boek. We kunnen zien dat een varken blij of chagrijnig, bang is of zich veilig voelt. En als we ons best doen kunnen we hun taal leren, de 26 verschillende geluiden waarmee ze laten merken wat er in hem omgaat: tegenzin, welbehagen, honger, woede, pijn – een varken drukt het allemaal uit.
Bij de 14 rassen – van Berkshire en Bonte Bentheimer tot Pietrain en Tamsworth – wordt telkens de vraag gesteld: Wat wil het varken?

Productinformatie
Auteur: Jinke Hesterman
Fotograaf: Jan Smit
Taal: Nederlands
Uitvoering: hardcover, 104 pagina's
Afmetingen 21 x 21 cm
Uitgever Boekwerk en Partners 2016, 1ste druk
ISBN13: 978 90 5402 287 9
TE KOOP (ZONDER VERZENDKOSTEN) VIA: de Levende Have webshop

'Kippen, de schoonheid van 26 kippenrassen van de lage landen'
De voorliefde van de mens voor iets uitzonderlijks leidde tot een grote rijkdom aan hoenderrassen. In dit boek worden de geschiedenis, de kenmerken en de stand van zaken van 26 in Nederland erkende hoenderrassen beschreven. De foto's zijn van de dierenfotograaf Jan Smit. De tekst komt uit de koker van journalist Jinke Hesterman. Het voorwoord is geschreven door Ad Boks, groot kenner van kippenrassen.
Fotograaf: Jan Smit
Formaat: 21 x 21 cm
Omvang: 144 pagina's
Uitvoering: gebonden hardcover
ISBN: 97890 89752321
TE KOOP (ZONDER VERZENDKOSTEN) VIA: de Levende Have webshop


'Koeien in de weiden van de lage landen'
Een koppel koeien in de mist – een Hollands landschap bij uitstek. En dan de vraag: om welke koeien gaat het? De oer-Nederlandse zwart- en roodbonten of blaarkoppen? De kans om deze te zien is niet groot meer. Een veelheid aan nieuwe koeienrassen heeft gezorgd voor een variatie, die smeekt om een verklaring voor de kijker. Vandaar dit boek over koeien.De foto's zijn van de dierenfotograaf Jan Smit. De tekst van oud hoofdredacteur Reimer Strikwerda van het vakblad Veeteelt.
Fotograaf: Jan Smit
Formaat: 21 x 21 cm
Omvang: 144 pagina's
Uitvoering: gebonden hardcover
ISBN: 97890 89751843
TE KOOP (ZONDER VERZENDKOSTEN) VIA: de Levende Have webshop
 
Magazine Levende Have & Alles over kippen
Vanaf oktober 2003 beeldredacteur en vaste fotograaf van het magazine Levende Have met sinds april 2011 het extra magazine 'Alles over kippen'.
In de periode 2008 t/m 2011 schrijver van de een column 'Vandaag' over de gebeurtenissen op het erf van een hobbyboer.
Meer weten klik hierGlossy Paard & welzijn
Meer beweging, meer sociaal contact, meer ruwvoer. Met het welzijn van de circa 400.000 paarden in Nederland gaat het de goede kant op, maar het kan nog stukken beter. Dat is de boodschap van de glossy Paard & welzijn die op Werelddierendag is gepresenteerd. De glossy is verkrijgbaar in ruim 500 dierenspeciaalzaken door het hele land.
De glossy is uitgegeven door de Stichting Levende Have met Jan Smit/dierenfotograaf als beeldredacteur en fotograaf.

 
 
Boerderijdieren beloningsstickers
In samenwerking met uitgeverij de Stulp heb ik een velletje beloningsstickers gemaakt met 36 foto's van de dierenbeeldbank. Ook te koop via de website van Levende Have en voor grotere aantallen via de website van de Stulp.


Brabeau magazine 100% NB
Dit jaar ben ik begonnen met een serie artikelen te verzorgen voor het magazine de Brabeau. De eerste aflevering die ik mocht maken ging over het trekpaard en de Brabantse boeren. Het is een prachtig geheel geworden. Meer weten ga dan naar de website van de Brabeau
Inmiddels artikelen gemaakt over (1) de brabanter kippen, (2) witrik koeien, (3) het kooikerhondje, (4) de kraaikoppen. (5) het lakenvelder rund, (6) de landgeiten, (7) het markiesje, (8) de Schijndelaar, allemaal oud Hollandse huisdierrassen
 
 

Brochure 'Schuilstallen in het buitengebied'De brochure Schuilstallen in het buitengebied is een samenwerkingsproject van de Stichting Levende Have, Dierenbescherming en Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders.
 
 
 
 

 
 
 
Landidee
Landidee
Dit jaar ben ik begonnen met de rubriek 'Koeien in de lage landen' . Het is een column over de avonturen tijdens het fotograferen van koeien, daar valt veel over te vertellen. Heel leuk om te doen. Meer weten: www.landidee.nl . Inmiddels zijn de Fries Hollandse koeien, MRIJ runderen, de Piemontese, de rode geus, de Schotse hooglanders en de Wagyu runderen aan de revue gepasseerd.
De column is gestopt en de reportages zijn gestart. Verhalen gemaakt over de Bonte Bentheimers, de Bokkenwagen, Lammetjesdag in Heerde, de Noord-Hollandse blauwe, de sabelpootkriel, Shetlanders, de Strao in Noordwelle en het Bolhuis met zijn Ardense voskoppen.
Voor het kerstnummer 6 pagina's 'hobbyboer in de winter' verzorgd


Kippen in de tuinKippen in de tuin
Wil je kippen houden op een ecologische en dus diervriendelijke manier, maar weet je niet precies hoe je dat moet aanpakken? Kippen in de tuin biedt een antwoord op al je vragen over kippen. Dit boek is een heruitgave met 10-tallen foto's uit de dierenbeeldbank. Op de cover een dierenbeeldbank foto van een zwarte chabo haan